Bouwverzekering

Posted by in voorbereiding

Als je bouwt loop je natuurlijk allerlei risico’s. Deels dezelfde als bij een bestaand huis, zoals stormschade, brand, diefstal, maar deels ook doordat bouwactiviteiten gewoon hun eigen risico’s kennen. Dan heb je het over het algemeen over aansprakelijkheidsgevallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Over het algemeen beschikken de aannemers zelf over zo’n verzekering, maar juist als je zoals wij van plan bent veel, of soms misschien wel alles, zelf te doen, dan wil je natuurlijk zeker zijn dat dit soort risico’s afgedekt zijn.

Het bleek nog niet eenvoudig een verzekeraar te vinden die een dergelijke polis aanbiedt aan ‘zelfbouwers’. Er worden veel polissen aangeboden, maar bij het lezen van de voorwaarden blijkt dan vaak dat er veel, te veel, uitsluitingen zijn, juist op de belangrijke risico’s. Andere polissen kennen een dusdanig woud aan uitsluitingen en verschillende eigen risico;s/franchises dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en uiteindelijk vooral zeker weet dat er bij eventuele ongevallen of problemen eindeloze discussies gaan ontstaan.

Uiteindelijk hebben we na goed zoeken een verzekeraar gevonden met heldere, eenvoudige voorwaarden, en ook duidelijk gericht op zelfbouwers. Deze ABR-polis (Alle Bouwplaats Risico’s) wordt aangeboden door Fidea, via tussenpersonen, voor ook nog eens een behoorlijk gunstig tarief.

Deze polis is dus in middels in de pocket, en we zijn dus sinds de aanvang van de werken verzekerd. Dat geeft voor een Hollander toch een gerust gevoel.