Dakwerken – 2

Posted by in dakwerken, huis

Afgelopen weekend hadden we lang weekend, dus donderdag vol goede moed en plannen verder met het dak. Het plan was in dit weekend de voorkant van het dak af te krijgen, dus flink doorwerken!

Vorige week was al opgevallen dat het afwerken van de schuine stukken langs de dakkapel nog niet zo heel eenvoudig is, zeker niet om op een nette manier te doen. Inmiddels hebben we diverse varianten geprobeerd, en we zijn er eigenlijk niet goed uit gekomen wat voor ons de snelste methode is, maar eerst eens een lijstje van de mogelijkheden.

Het doel is, langs de schuine lijnen waar het dak van de dakkapel aansluit op het hoofddak zo recht mogelijk af te slijpen.

Poging 1 : Meten is weten!

Bij de eerste zijde hebben we elke pan telkens uitgemeten, en met een kartonnen mal die de hellingshoek weergeeft de dakpan afgetekend en afgeslepen. Is veel werk, veel denken, veel meten, lastig communiceren met de slijpen, maar het resultaat is zeer goed te noemen.

Poging 2 : Schuiven…

Een tweede optie is misschien wat moeilijk voor te stellen, maar ik doe m’n best:

Je legt zo veel mogelijk pannen als passen in het schuine vlak, waarbij er enkele te ver uitsteken, in de goot tussen de twee dakvlakken. Over de pannen die uitsteken leg je een lange lat, en deze teken je af op het punt waar deze afgeslepen moeten worden.

Nu ga je deze pannen nog niet afslijpen, maar schuif je ze 1 plaats op naar rechts, zodat je de lat opnieuw langs de afgetekende pannen kan leggen, en deze lijn kan aftekenen over de rest van de pannen, en je dus de volledige af te slijpen lijn hebt afgetekend. De afgetekende pannen kan je nu 1 voor een afslijpen, en na rechts er van een volle pan gelegd te hebben terugleggen in de goot tussen de 2 dakvlakken.

In principe lijkt deze techniek me heel goed, werkte bij ons ook redelijk goed, maar was door het formaat en gewicht van onze pannen niet heel erg eenvoudig te realiseren. Bij kleine pannen is dit waarschijnlijk een ideale, snelle manier!

Poging 3 : Achteraf slijpen

Weer een andere methode is de pannen grof afslijpen, net iets te groot, en dan als ze liggen in een keer aftekenen en afslijpen. Dit is waarschijnlijk de snelste methode, en het resultaat is behoorlijk goed te noemen. Het werkte voor ons met name prima als je dit kon doen vanaf een dakvlak waarop nog geen pannen liggen. Als er wel al pannen liggen kan het waarschijnlijk ook prima door bijvoorbeeld een ladder over de pannen te leggen, maar dat was ons net een stap te ver.

Wij hebben uiteindelijk de beste resultaten gehaald met het uitmeten, en achteraf afslijpen, deels ook gecombineerd.

We zijn natuurlijk onervaren in dit soort dingen, dus hebben regelmatig dingen opnieuw moeten doen, ontdekken dat de volgorde van werk uitvoeren soms anders moet, en het achteraf doen extra tijd kost, etc. Heel leerzaam en we houden de moed er in 🙂

Het blijft leuk dat er regelmatig mensen stoppen, een praatje komen maken, benieuwd zijn naar de plannen, soms zelfs vragen om binnen te mogen rondkijken. Daarnaast nog bezoek van familie, vrienden, een Nederlandse delegatie die het Schotse systeem eens in de praktijk kwam bekijken, kei-gezellig op de werf dus 🙂

We zijn jammer genoeg wat uurtjes verloren aan de regen, waar het echt te glad werd om op het dak te werken, maar uiteindelijk hebben we zondag het weekend af kunnen sluiten met een bijna volledig gelegde voorkant. Alleen het hoofddak links van de linker dakkapel moet nog, dus dat is voor komend weekend, net als de afwerking van de boeiboorden, dakgoten, en het ombouwen van de steiger naar de achterkant.

De achterkant van het dak is recht, met uitzondering van 3 dakramen, en gaat veel sneller gelegd zijn. Hoop ik 😀