Een beetje buitenlucht voor de poesjes

Posted by in afwerking, buiten

Na een half jaartje binnen te hebben moeten bivakkeren mogen de poesjes nu eindelijk weer buiten een frisse neus halen, in de veilige ruimte van hun ren, of zoals de hippe internet-community tegenwoordig zegt; ‘Catio’.

Was nog wel even een aardig klus. Om het hoogteverschil tussen de ‘tuin’ en de dorpel van de openslaande deuren op te vangen, gaan we een verhoogd terras met vlonderplanken aanleggen. Dat is een flink project, dus wilden we eerst even in het klein beginnen, zodat enerzijds de katten wat sneller naar buiten zouden kunnen, en anderzijds we wat ervaring opdoen moet de verschillende materialen en de manier van werken.

Heel concreet betekent het dat je voor 8 vierkant meter terras zo’n 50 hardhouten paaltjes de grond in moet krijgen, door eerst de steenpuin weg te halen, dan een gat te boren, en vervolgens de paal er in te slaan. Goed opletten dat je ze niet te diep slaat, want de diepste bepaalt de hoogte van het terras 🙂 (Les #1). De paaltjes moeten natuurlijk mooi op 1 lijn staan, want de volgende stap is het waterpas monteren van draagbalken aan deze paaltjes. Door hardhouten paaltjes boren is niet echt een hobby van me, is gebleken 😀

IMG_2141 2

Als de liggers er aan zitten, de stukken paal die er bovenuit steken afzagen, en dan kan je beginnen met de planken leggen. Het best kan je deze ook voorboren, dan heb je het kleinste risico op splijten (Les #2).

IMG_2143 2

Afgelopen (lang) weekend hebben we dan de planken afgemaakt, en zijn vervolgens begonnen met het bouwen van de ren. Gelukkig hadden we nog een massa resthout liggen, bijvoorbeeld 40×50 van zo’n 390cm lang. In feite hebben we telkens 2 frames gemaakt, en die dan met gegalvaniseerde wapeningsnetten er tussen tegen elkaar aan gemaakt. Dat maakt een robuust raamwerk, en ziet er ook nog wel aardig uit.

IMG_2148 2Alles inclusief hebben we er denk ik een dag of 4 werk aan gehad, maar zijn in ieder geval tevreden met het eindresultaat. Nu op de lange termijn eens afwachten of de gekozen materialen op op de wat langere termijn een goede keuze blijken.