Een week zonder Aart…

Posted by in fundering, grondwerken, kelder, voorbereiding

Omdat Aart een week op training was, mocht ik deze week de honneurs waarnemen… 🙂 / 😐

Afgelopen week is er weer veel gebeurd: Maandag begonnen de voorbereidende werkzaamheden voor de bronbemaling, dinsdag zou Piet het dan allemaal werkend gaan maken. Dinsdag zouden ook de mannen van aannemer Eduard komen om het bouwraam uit te gaan zetten en dezelfde dag zouden ze ons ook nog eens gaan aansluiten op het waternet (een voorlopige aansluiting, als de bouw klaar is wordt die samen met de elektra het huis in getrokken).

Dinsdag was het dus een drukte van belang op ons stukje grond: De bronbemaling werd afgemaakt, dat is nog een ingenieus gebeuren zag ik. Wat doen ze nou precies: Met een grote slang wordt er op een klein oppervlak grond weggespoten en in het ontstane diepe gat wordt een enorm lange plastieken buis gezet. Dit wordt op meerdere plekken rondom waar de kelder moet gaan komen gedaan. Deze buizen worden via een slangenstelsel wat op de grond ligt met elkaar in verbinding gebracht en er wordt een enorme pomp neergezet die vrolijk gaat staan pompen. Omdat alles met elkaar verbonden is wordt er zo dus grondwater weg gezogen rondom de plek waar gegraven gaat worden, en waar de kelder gaat komen. Als dat eenmaal draait is het een kwestie van af en toe controleren of t allemaal nog goed doorloopt.

IMG_8705

De mannen van Canalco waren ook bezig met de wateraansluiting. Dan wordt er dus aan weerszijden van de weg een enorm gat gegraven en via deze gaten gaan ze onder de weg door naar elkaar toe. Dan maken ze een koppeling op de reeds bestaande wateraansluiting en die trekken ze dan zo door naar onze grond en in onze mooie, door Aart zelf getimmerde kist (vonden ze een prachtig ding trouwens, jaja 🙂 ).

IMG_8701

En de mannen van Eduard zijn de hele dag bezig geweest met het bouwraam uitzetten. In principe geven ze op die ramen keurig de plaatsen aan van de grondplaat voor de kelder, de punten van de buitenmuren maar ook de dragende binnenmuren. Dat was alleen niet helemaal gedaan zoals t moest (bleek vrijdag), wat een beetje jammer is, maar aanstaande maandag komen ze dat in orde maken. (En doordat ze t bouwraam vrij kort op elkaar gezet hebben had de grondwerker vrij weinig ruimte om t keldergat goed stabiel uit te graven. Dat belooft dus nog een spannend dingetje te worden als de kelderbouwer gaat komen volgende week, dus; ‘to be continued…’)

IMG_8696

Vrijdag ging dus de grondwerker aan de gang. Die heeft een enorm gat gegraven waar onze toekomstige kelder gaat komen. In dat gat moest nog de diepte nauwkeurig gemeten worden voor de kelder en daar heb ik meegeholpen. ‘T gat in was geen probleem, eruit klimmen kon ik alleen niet dus ben ik er met de bak van de graafmachine mooi uit getild. Maar samen, hij in zijn graafmachine en ik met de roterende laser en de meetlat, hebben we de grond mooi op het niveau gekregen van wat nodig is voor de grondplaat van de kelder. Verder heeft hij een groot deel van de afgegraven grond afgevoerd (de vruchtbare bovenlaag) en andere grond gestockeerd op de grond die weer nodig gaat zijn om de ruimte om de kelder heen aan te vullen later. Ook heeft hij een werfweg aangelegd van steenpuin zodat er gemakkelijker camions de grond op kunnen.

IMG_8758

Zondag hebben Aart en ik, in het keldergat, nogmaals een bouwraam uitgezet voor de mannen van de kelderbouwer. Omdat er hier en daar wat aarde lag van plekjes waar de muren wat losgelaten hadden (wat Joris van de week nog even komt opkuisen) betekende dat ook: flink aan de slag met een schop! Maar na enkele uren flink werk stond het bouwraam, en we hebben erop aangegeven waar de grondplaat en de muren van de kelder moeten komen. Kortom, we hebben ons best gedaan! 🙂

IMG_8785

Komende week gaan ze, als t goed is, aan de slag met de grondplaat van de kelder en de week erna storten ze de keldermuren. Spannende tijden en helemaal gerust ben ik er niet op (vanwege de krappe werkruimte voor ze oa.) maar we gaan het rustig afwachten.