Een weekend vol nieuwe dingen

Posted by in dakwerken, ventilatie

Dit hele project bestaat voor ons natuurlijk uit dingen die we voor het eerst doen, maar na een paar weken lang met alles rondom het dak bezig te zijn geweest was het een fijne afwisseling dit weekend weer eens aan nieuwe dingen te kunnen werken. Als kers op de spreekwoordelijke appelmoes hadden helden Esther en Kees spontaan aangeboden een dagje te komen helpen, en keurig op tijd betraden zij, voorzien van bijpassend thema-muziek (voor de kenners: de tune van “The A-Team“) en veiligheidshelm, de werf. Wetende dat er hoog bezoek kwam hadden we zelf eerder die ochtend geprobeerd de werf wat op te ruimen, en ,gebruik makend van de op donderdag door mijzelf geplaatste keldertrap, alle overtollige materialen naar de kelder te verplaatsen.

IMG_9793 copy

Het plan voor de vrijdag was even eenvoudig als doeltreffend: De dames zouden zich bezig houden met het plaatsen van insectengaas langs de ventilatieopeningen in het dak, en Kees en ik zouden ons bezig houden met het plaatsen van de kanalen voor het ventilatiesysteem. Zo gezegd, zo gedaan, en tijdens de lunch met versgegrilde croques konden we tevreden concluderen dat alles volgens schema liep. Buiten begenadigd klusser is Kees ook een ware media-artiest, en daar waar een momentje over was rende, rolde, tijgerde en klom hij over de werf om de werkzaamheden heen om alles mooi in beeld te krijgen. Aan het einde van de dag resulteerde dat in een film die ik jullie niet wil onthouden. Hier kan ik nog een boel van leren! 🙂

Onder het genot van een paar door Esther en Kees verzorgde 0.0% Radlers (ben er nog steeds niet van  overtuigd dat die 0.0% waren 🙂 ) konden we concluderen dat alle geplande taken voor de vrijdag naar behoren uitgevoerd waren. Wat een topdag, wat een tophulp!

Zaterdag beloofde een mooie droge dag te worden, en in het kader van nieuwe dingen leek het ons een leuk idee het eerste van 3 Velux dakramen te plaatsen. Goed voorbereid door het meermaals kijken van de instructievideo’s en met het boekje er bij deed de eerste uitdaging zich al voor bij het uit het kozijn verwijderen van het raam. Na een juiste tik met een schroevendraaier was dat voor elkaar en konden we beginnen. Eerst maar eens een gat in het dak zagen. Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, en moet natuurlijk nauwkeurig gebeuren. De heren die het dak gebouwd hebben, hebben daarbij ook al de steun-frames voor de dakramen gemaakt, dus het zou een kwestie van uitzagen en plaatsen moeten zijn. Jammer genoeg hebben ze deze frames exact op maat gezet, en is er dus geen extra ruimte meer voor de isolatieframes die ik nou net speciaal besteld had voor nog net dat beetje extra isolatie.

Al met al is het plaatsen van zo’n raam, zoals we ook verwacht hadden, een klus waar je echt een hele dag mee bezig bent, zeker ook met het daarna netjes slijpen van de omringende dakpannen, maar het resultaat mag er zijn 🙂