Einde ruwbouw

Posted by in huis, ruwbouw

En zo is inmiddels ook de ruwbouw-fase tot een einde gekomen.

De mannen van ER Bouw hebben er hard aan getrokken, ook bij tegenslag gewoon doorgegaan, vol goede moed, en gisteren met het plaatsen van de laatste ramen en deuren ons huis wind en waterdicht achtergelaten voor ons om verder af te werken.

Het zijn 2 vermoeiende weken geweest, waarbij we veel meer tijd op de werf hebben doorgebracht dan oorspronkelijk verwacht. Echte tegenslagen zijn er weinig geweest.

Het bouwen van een pakket dat door een ander geproduceerd is kent natuurlijk z’n eigen uitdagingen, en vraagt om een wat andere aanpak dan men gewend is. Niet te snel zelf improviseren, maar goed de plannen bekijken. Als iets niet lijkt te passen, dan doe jet het waarschijnlijk op de verkeerde manier.

 

De pakketten die Scotframe geleverd heeft zijn compleet, en passen over het algemeen perfect. De bijgeleverde plannen en details zijn in het algemeen duidelijk, maar zeker bij de dakconstructie had meer detail goed kunnen helpen. Hier is nog wel wat tijd verloren door het proberen te begrijpen wat nu precies de bedoeling is.

Wat ook leerzaam was, is het feit dat Brook’s law ook van toepassing is in de bouw. 9 vrouwen kunnen niet na 1 maand een kind baren. Meer man op de werf levert niet per definitie een hogere productie op.

Een echte tegenvaller, en een van de weinige dingen die echt verkeerd geleverd waren, waren de 2 buitendeuren. Die moesten 100 centimeter breed zijn, en waren geleverd als 103 centimeter breed. Daarvoor moest nog wel wat extra’s gedaan worden om die te laten passen.

Over het geheel gezien is het natuurlijk nog altijd een ontzettend snel bouwproces, en komt het op ons over als een uiterst degelijke methode. Ook kwalitatief lijkt het allemaal uiterst hoogwaardig. We zijn, denk ik met recht, trots op het resultaat, en heel enthousiast om zelf aan de afwerking te gaan beginnen. De pannen en goten zijn geleverd, de panlatten heb ik vanochtend gehaald, dus morgen maar eens beginnen met de steiger opbouwen!

11209447_704030426374004_3695639712227403949_n