Eindsprint naar de verhuizing!

Posted by in afwerking, elektra, huis, technieken, verwarming, water

Zo, en dan is het ineens weer een hele tijd geleden sinds de laatste update hier. Eens even zien. De laatste keer dat ik schreef was men net begonnen met de voorbereidingen voor het leggen van de vloeren.

Maandags begonnen met egaliseren, dinsdag drogen, en dankzij Edwin een warmtekanon kunnen huren om de boel in huis wat op te warmen, zodat alles wat sneller droogt.

In de tussentijd druk verder met het plaatsen van de laatste stopcontacten, schakelaars en spotjes, want de week er op ging de elektra gekeurd worden. In de tussentijd ging Aranka onverschrokken door met primer zetten en schilderen, zodat zoveel mogelijk in ieder geval een eerste laag verf zou hebben.

Maandags aan de slag gegaan met het zetten van de belangrijkste binnendeuren, met behulp van een timmerman, en dat was eigenlijk een klus die goed meeviel. In een uurtje of 4 zaten de belangrijkste 5 deuren er in. Enkel de kelderdeur hebben we wat moeten inkorten, maar dat was voorzien, dus geen probleem.

Ondertussen kwam in de loop van de ochtend PIDPA de wateraansluiting binnen brengen, zodat we de boel binnen aan kunnen sluiten en op druk kunnen zetten. Moest nog even de tellerkast voor de elektra verplaatsen, maar verder is dit zonder problemen gelukt.

’s middags werd volgens afspraak de koelkast geleverd, en dat maakt het huis dan toch ineens weer een stuk echter πŸ™‚

Zo keurig opgeruimd als het was, zo’n bende werd het dinsdag, toen IKEA de keuken en bijkeuken kwam afleveren. Een dikke 700 kilo aan kastjes, werkbladen, deurtjes, plintjes, lijstjes, scharnieren, lampjes, vaatwassers, spoelbakken, magnetron, kranen, etc. Dan staat ineens de woonkamer behoorlijk vol. Maar goed, niet getreurd, en snel aan de slag gegaan met het in elkaar zetten van de eerste kastjes en lades. Een proces dat zich de rest van de week zou herhalen. Terugkijkend kan ik zeggen dat het in het algemeen vrij eenvoudig is de IKEA keuken in elkaar te zetten, en ook het plaatsen valt eigenlijk wel mee. Het kost wat tijd om de kastjes mooi waterpas te zetten, en de verstelmogelijkheden zijn beperkt, maar prijs-kwaliteit valt niet tegen. Wel goed opletten met de apothekerskastjes, daar moet de rails in tijdens het in elkaar zetten van het kastje, anders kan je er niet meer bij. Ohja, die smalle kastjes: voorzichtig kantelen, anders breekt de zijkant af. Dom van me πŸ™‚ Voordeel is dat een nieuw kastje zo gekocht is, en echt weinig kost. Echt weinig.

Goed, terug naar de woensdag. Woensdag werd er een puincontainer van 12m3 geleverd, zodat we in de dagen er na alle resten van de bouw in de container kwijt zouden kunnen. Dat is fijn, want gedurende de afgelopen maanden had zich overal in stapels nogal wat verzameld. Uiteindelijk is de container in het weekend vooral door Karin en de kinderen gevuld, tot de rand toe vol, en dan hebben we eigenlijk nog steeds spullen die weg mogen. Voor het afvalhout had ik gelukkig iemand gevonden die er nog belang bij had, en die heeft alles netjes opgehaald.

Woensdag ging ook de CV ketel omgebouwd worden door Vaillant naar propaangas, en geΓ―nstalleerd en opgestart worden door Sack. Vaillant stond keurig op tijd voor de deur, en kon bijna direct weer vertrekken, want de ombouw kan pas als de ketel aangesloten is. Dat hadden ze me bij Sack ook wel wat beter kunnen uitleggen πŸ™ Die hadden gevraagd Vaillant op dezelfde dag te laten komen, zodat het in een moeite door kon, maar kwamen zelf pas eind van de ochtend, terwijl ik ze had laten weten van Vaillant om 07:30uur zou komen. Nogal jammer dus, maar een nieuwe afspraak met Vaillant gemaakt voor de dinsdag erna, en Sack heeft verder naar tevredenheid het aansluitwerk van de ketel gedaan. Inregelen op basis van een warmteverliesberekening of iets dergelijks is er bij hen niet bij. Dat is dan wel weer jammer. Ik ben niet on-tevreden over Sack, maar of ik ze zou aanraden aan een ander weet ik nog niet.

Ondertussen af en toe naar de kinesist voor m’n rug, en in de avonduren verder met de keuken. Wat een boel werk!

Donderdag ook weer grote dingen. Om 08:00uur werd de nieuwe zetel afgeleverd, 3 grote pakken, dik ingepakt πŸ™‚

Verder was het de dag van de waarheid voor de elektra. Eind van de ochtend kwam de keurder langs, en na een aantal metingen, een visuele controle en een controle van de plannen was alles in orde, en kwam de handtekening onder het keuringsrapport. Nu stond in ieder geval niets meer in de weg om de elektra maandag aan te laten sluiten door INFRAX.

Vrijdag nog even de telefoonlijn voor het internet laten activeren, zodat ik het modem kan gaan aansluiten zodra er stroom is.

Zaterdag druk bezig geweest met de keuken en verder schilderen, en kregen we rond de lunch bezoek van Arjan, Karin en de neefjes, die uit de Ardennen op weg terug waren naar huis. Behalve gezellig lunchen staken ze allemaal nog even flink de handen uit de mouwen, met het vullen van de container, en Arjan door mij te helpen met het zagen van de werkbladen van de keuken, en het plaatsen van de spoelbak. Zo met bladen en spoelbak is zo’n keuken ook ineens heel echt.

Peter kwam zondag nog helpen, en heeft samen met mij de rest van de keukenlaatjes afgemaakt, het blad vastgezet, en dat soort dingen, terwijl Aranka weer stond te… schilderen… Wat een boel werk!

En zo komen we aan bij de week van de verhuizing! Wat gaat dat snel allemaal!

Maandags is INFRAX geweest, en heeft voor ons de elektra aansluiting in de kelder binnengebracht en aangesloten. Vervolgens begon het grote testen. Gelukkig deed vrijwel alle verlichting het direct. Een paar kleine dingen om schakelaars om te wisselen, en nog een paar flikkerende spotjes op te lossen, maar eigenlijk werkt alles prima! Toch iets waar ik wel een beetje trots op ben πŸ™‚

M’n geheugen laat me een beetje in de steek voor de dagen erna, maar er is nog veel gebeurd. De keuken is verder afgemaakt, de bijkeuken ook al een heel eind. Het internet is aangesloten, wat kleine dingetjes met elektra aangepast. Er is natuurlijk nog meer geschilderd πŸ™‚ En er moest natuurlijk zijdelings ook nog ingepakt worden. Naast het schilderen heeft Aranka dit eigenlijk compleet voor d’r rekening genomen. Ohja, en Vaillant is natuurlijk geweest voor de ombouw van de CV ketel. Was een fluitje van een cent, en eind van de ochtend stond de vloerverwarming tevreden te snorren. Waar wij verwacht hadden dat het wel een paar dagen zou duren voor het huis opgewarmd was, zeker omdat de watertemperatuur in het begin behoorlijk laag is, was het dezelfde avond al heel behaaglijk in huis. Dat zal dan misschien toch iets met de isolatie en luchtdichtheid te maken hebben πŸ™‚

Woensdagavond heb ik nog even geholpen met de laatste dingen inpakken, de mannendingen zoals de televisie, en de spullen uit m’n kantoor, maar verder was dat voor mij eigenlijk een zorgeloos deel van het proces πŸ™‚

Ohja, woensdag. Ja, bij ons geen verhuizing zonder pech. Dinsdagavond merkte ik al dat de auto een wat vreemd geluid maakte, maar dacht dat het misschien een blad was dat vastzat in de grill ofzo, maar woensdagochtend was het weer zo. Hmm, begon ook wat te roken van onder de motorkap, was ook wat nattig, dat kwam me niet bekend voor. Dus na m’n laatste sessie bij de kinesist toch maar de garage gebeld, en langsgereden, met als resultaat dat ik m’n auto daar moest laten. Waterpomp kapot. Goede raad is duur, maar met behulp van de garage toch nog ergens een bestelbus kunnen regelen, want zonder auto geen trekhaak, en er moesten woensdagavond wel wat grote spullen over.

Alles gelukkig netjes en snel geregeld, wat spulletjes voor de katten overgebracht, zodat die donderdagochtend als eerste naar ons nieuwe huisje gebracht konden worden.

Om 9 uur stipt stonden de verhuizers voor de deur, die hadden pech met de grote vrachtwagen, dus kwamen met het kleintje. Met twee kleine vrachtwagens en een volle bus en 5 uurtjes later was alles verhuisd, en op z’n nieuwe plek. Het grote uitpakken is natuurlijk nog bezig, maar de basis is er πŸ™‚

De dagen er na hebben in het teken gestaan van wat opruimen en uitpakken, zorgen dat de belangrijkste ruimtes leefbaar en opgeruimd zijn, met grote dank ook aan Esther, en het schoonmaken van het huurhuis, zodat we dit afgelopen weekend hebben kunnen opleveren.

Pas na zo’n verhuizing merk je hoe tevreden, maar ook hoe moe je bent, ik heb in maanden niet zo goed geslapen als sinds de verhuizing.

Stilzitten is er echter niet bij. Los van kleine dingetjes waar we ’s avonds mee bezig zijn (afmaken bijkeuken, kleine dingetjes in de keuken, etc) zijn we gister ook begonnen met de gevelafwerking aan de buitenkant. Hopelijk kunnen we daar dit weekend nog een flinke slag mee maken!

Achja, en dan natuurlijk nog wat fotootjes, want een beeld zegt meer dan 1000 woorden: