Elektriciteit en ventilatie

Posted by in Zonder categorie

Zo, als we dan toch aan het wachten zijn tot we echt mogen beginnen met de bouw, kunnen we ons maar beter nog even richten op offertes en het vastleggen van definitieve afspraken.

Gisteren was de beurt aan elektriciteit en ventilatie. In beide gevallen zijn onze behoeften heel eenvoudig. Gewoon, klassieke elektriciteit, geen moderne fratsen als domotica of iets dergelijks. Een lichtknop moet de lamp aan en uit kunnen doen, en misschien nog dimmen, maar ook niet meer dan dat.

Voor ventilatie is het de wetgeving in België die het ons moeilijker maakt. Grofweg is er voor ventilatie te kiezen uit 4 systemen, variërend van natuurlijke ventilatie (ramen, etc) tot balans-ventilatie met warmte-terugwinning. In dit laatste geval is de volledige aanvoer en afvoer van lucht mechanisch, en wordt met een warmtewisselaar een deel van de in de woning aanwezige warmte weer toegevoegd aan de lucht die de woning ingebracht wordt, om zo de warmteverliezen te beperken.

Door de wetgeving op de energieprestatie van nieuwe woningen ben je in feite genoodzaakt te kiezen voor balans-ventilatie met warmte-terugwinning (of, zoals dat hier in België genoemd wordt, een systeem D). Gelukkig verbiedt niemand je alsnog je raam open te zetten voor frisse lucht.

Na diverse offertes opgevraagd, en een deel daarvan ook daadwerkelijk ontvangen te hebben, hebben we uiteindelijk begin december eens afgesproken met de meest aansprekende leverancier. Na een goed gesprek, en wat verdere finetuning aan de offerte voor elektriciteit, en na overeenstemming over de totale prijs hebben we de opdracht voor deze twee kavels geplaatst bij Ruban Zelfbouwpakketten. Zij gaan voor ons alle plannen opstellen, instructies uitwerken, en ons de benodigde materialen leveren. Tijdens de werken zorgen zij voor ondersteuning waar nodig, en dat alles tegen een scherpe prijs!