En we zijn vertrokken!

Posted by in bouwgrond, grondwerken, voorbereiding

Nu de officiële beroepsperiode voorbij is was vandaag de eerste dag dat we echt mochten beginnen, en we zijn direct vol er in gevlogen!

Om een uur of 8 kwamen grondwerker Joris Brosens en z’n hulptroepen om de bouwzone te ontdoen van bomen en struiken, en deze af te vlakken zodat we wat makkelijker de hoeken van de bouw uit kunnen zetten. En dat is een flink geweld! 🙂

IMG_8525

 

Alle restanten van de bomen en struiken zijn keurig meegenomen, net als alles wat na de sneeuw met kerst naar beneden is komen zetten, dus het ziet er allemaal ineens een stuk overzichtelijker uit.

In de middag hebben we nog de put voor de tijdelijke wateraansluiting gegraven, en een eerste proefgat voor de kelder, om te zien hoe hoog het grondwater staat,

Dat viel een beetje tegen. Het grondwater staat toch net te hoog, en dat maakt dat het gat voor de kelder heel instabiel zou zijn. We zullen dus door middel van droogzuiging het grondwaterpeil tijdelijk moeten verlagen, zodat de kelder goed uitgegraven kan worden, en daarna veilig en goed in beton gegoten kan worden.

De droogzuiging bestaat eigenlijk uit een soort lange filters die in de grond gestoken worden, en aangesloten worden op een grote pomp. Deze gaat dan een week of twee continu water uit de grond pompen.

De extra kosten hiervan zijn natuurlijk een tegenvaller, maar waren wel begroot, en uiteindelijk gaat het er om dat er goed en veilig gewerkt kan worden aan de kelder, dus niet onbelangrijk!

In de komende dagen gaan we de hoeken van het huis uitzetten en voorbereidingen treffen voor de tijdelijke water- en elektriciteitsaansluiting, dus voorlopig genoeg te doen. 🙂