In Schotland

Posted by in huis

Gisteren en vandaag hebben we de dag doorgebracht in het gezelschap van Mike C., Sales Director bij Scotframe.

Scotframe Timber Engineering is een fabrikant van houtskeletbouw woningen en levert allerlei varianten wand-, vloer- en dakpanelen met diverse soorten isolatie, tot en met complete packages om een huis te bouwen.

Gistermiddag hebben we na een uitgebreide wederzijdse kennismaking de tijd genomen om een in aanbouw zijn huis te bekijken. Hierbij werd gebruik gemaakt van ‘open panels’, hetgeen wil zeggen dat hierin later de isolatiematerialen worden toegevoegd. Erg vergelijkbaar met wat in België gebruikt wordt. Knap om te zien dat men in 2 maanden tijd van helemaal niets naar een compleet huis is gegaan, waarbij men nu bezig was binnen de panelen af te dekken met gipsplaten. Alle leidingen en elektra waren al geïnstalleerd, buitenmuren opgebouwd, dak gedekt, … Knap werk!

Vandaag begonnen we de dag met een ander bouwproject, waarbij gebruik gemaakt werd van ‘closed panels’. Dat wil zeggen dat de panelen kant en klaar hoogwaardig geïsoleerd zijn.
Hierin levert men diverse varianten, met uiteenlopende isolerende waardes. Hiermee kan bijvoorbeeld vrij eenvoudig een ‘passiefhuis’ gebouwd worden.

Doordat dit bouwproject in een nog iets eerdere fase zat, was alles nog iets beter zichtbaar, en konden we goed zien hoe bekabeling, sanitair en afvoeren weggewerkt kunnen worden.
Het bezoeken van zo’n werf is voor ons in ieder geval heel leerzaam gebleken.

Na dit bezoek door naar kantoor om onze plannen door te nemen. Tekenen, afwerkingen uitzoeken, ramen, deuren, kleuren, …
Dit alles leidt dan tot een eerste proefontwerp en offerte ergens in d’r komende weken. Als dat aansluit bij onze verwachtingen, dan wordt het ontwerp omgezet naar gedetailleerde bouwtekeningen waarmee de architect de vergunningsaanvraag in gang kan zetten. Het wordt dus weer wachten …

Als afsluiter van de dag konden we nog een bezoek brengen aan de fabriek. Erg interessant! Het is indrukwekkend te zien hoe efficiënt dit proces loopt, en tegelijkertijd indrukwekkend hoeveel handwerk er nog bij komt kijken, en hoe veel oog men heeft voor detail. Niet alleen in afwerking, maar ook in het optimaliseren van de producten voor een eenvoudige en snelle plaatsing. Hieronder een paar snelle impressies.

20140509-213326.jpg

20140509-213344.jpg