Kelderverluchtingen

Posted by in kelder, voorbereiding

In afwachting van de aankomst van het huis is er natuurlijk niet zo heel veel te doen, maar met de regen van de afgelopen dagen, en het zwembad dat daardoor in de kelder ontstaan is, leek het me een goed idee in ieder geval voorlopig van een oplossing te gaan maken voor het ventileren van de kelder, zodat uiteindelijk al het vocht dat er nu in is gegaan op een gegeven moment z’n weg naar buiten kan gaan vinden.

Zo gezegd, zo gedaan, en dus afgelopen zaterdag maar eens naar de lokale bouwmaterialen handelaar BMB Costermans gegaan om eens wat PVC materiaal te halen.

Een zevental 90 graden bochten, evenveel ventilatiekappen en een 5 meter lange PVC pijp om in kleinere stukken te zagen moest eigenlijk wel genoeg zijn om een eind op weg te komen. Dat valt nog niet mee, 5 meter PVC pijp op de aanhanger, dat steekt nog wel wat uit. Gelukkig is het van Costermans maar een kleine 2 kilometer naar de bouwplaats, dus dat was snel en zonder problemen geregeld 🙂

De bochten zaten in no-time in de tijdens het gieten van de keldermuren voorziene openingen, waarop ik kon beginnen met het verzagen van de PVC pijp in kortere stukken. Op zichzelf laat dat materiaal zich goed verzagen, maar doordat de buis een diameter van 160mm heeft, viel het met mijn ijzerzaag nog niet mee. Daarmee kan je niet in een keer door de hele buis zagen, omdat je dan tegen de boog van de zaag klem loopt met de buis. Gaandeweg werden de zaagsneden gelukkig steeds rechter, en na en goeie 2,5 uur zaten alle buizen op hun plek, en de ventilatiekappen er boven op. Lucht kan nu dus vrijelijk in en uit stromen, de regen valt niet meer in de buis. De toekomst zal uitwijzen of die theorie ook klopt 🙂

De schoonheidsprijs gaan die ventilatiekappen natuurlijk niet winnen, dus of het permanent zo blijft valt nog te bezien, maar voor nu lijkt het een goede, eenvoudige oplossing.

Als het huis er staat maar eens beginnen met het wegpompen van het laagje water in de kelder.