Tekenen, denken en rekenen…

Posted by in voorbereiding

Informeel hebben we inmiddels goedkeuring van de gemeente over de nieuwe inplanting van het huis. We schuiven het nog iets naar het westen, en dan is iedereen tevreden.

Dat betekent dus dat de architect verder kan met het voorbereiden van het inplantingsplan voor de formele goedkeuring, en wij aan de slag kunnen met het bosherstel.

Afgelopen weekend hebben we hiermee een aardige stap gezet met een bezoek aan de kwekerij van Bomen-Online, waar we na overleg besloten hebben 5 nieuwe bomen te planten (2 tamme kastanjes, 2 zomereiken en een beuk) en 60 nieuwe struiken, verdeeld over 5 soorten (Hazelaar, Meidoorn, Vlier, Lijsterbes en Gelderse Roos). Allemaal niet echt spannende planten, maar passend in de door de gemeente opgelegde plantenlijst, en inheems voor bosplantsoenen. In de siertuin rond het huis mogen we natuurlijk planten wat we zelf willen, maar voor het bosherstel gelden strenge restricties. Alles wat we nu uitgekozen hebben bloeit wel leuk, en trekt wat vogels en bijen aan. Dat geeft dan weer wat leven in het bos 🙂

Over een week of 2 wordt alles afgeleverd, en gaan we met vrienden gezellig een soort boomplantdag houden 🙂

Op weg terug van de boomkwekerij een hakselaar opgehaald. Als we de Amerikaanse Vogelkers gaan rooien dan gaat dit veel snoeiafval geven, en dat is toch beter hanteerbaar als het wat fijner versnipperd is. Samen met de kettingzaag, takkenschaar en schop wordt dit ons meest gebruikte gereedschap voor de komende periode denk ik.

 

De offerte voor de het prefab pakket hebben we nog altijd niet kunnen tekenen. Ik had me bedacht de vloer van de begane grond eventueel ook in hout te doen, en door Scotframe mee te laten leveren, maar die moet nog getekend en berekend worden. Daarna moeten we nog eens zien of dat allemaal onder de streep dan ook echt voordeliger uitpakt. Pas daarna kunnen we de gedetailleerde tekeningen krijgen, en de architect verder aan de slag met de aanvraag voor de bouwvergunning.

Gelukkig hoef ik niet stil te zitten. Voorlopig is er genoeg voor te bereiden voor het lastenboek, en offertes op te vragen. Het eerste elektriciteitsplan is klaar, en met het eerste rioleringsplan ben ik bezig.

Dat is nog wel complex, met name omdat er nog geen riolering is, en niet duidelijk is wanneer die er komt. Het gevolg hiervan is dat we blijkbaar zowel het regenwater, als de uitloop van de septische put moeten gaan infiltreren in de bodem in een infiltratieput. Het bepalen van de juiste maten van die putten blijkt nog niet mee te vallen, en van veel factoren afhankelijk. Een ding is zeker, een put die overloopt zitten we niet op te wachten 🙂

Tegelijkertijd moet je alsnog wel de voorzieningen treffen om later, als er ooit riolering aan de straat komt, hierop aan te kunnen sluiten. Op zich ook nog interessant, als je bedenkt dat er nu nog niets bekend is over op welke hoogte deze riolering dan komt te lopen. Al dit soort dingen zijn leuk om over na te denken, leuke nieuwe uitdagingen.

Verder zijn we aan het kijken naar de verschillende opties voor gevelbekleding. In feite zijn er nog 2 opties over, of ten minste op dit moment:

– Gevels afgewerkt met Gutex Thermowall vezelplaten, afgewerkt met een pleisterlaag

– Gevels afgewerkt met Eternit Sidings gevelplanken

Gepleisterde gevels zijn eigenlijk altijd mooi, in elke kleur mogelijk, en de vezelplaten zouden we zelf kunnen aanbrengen om kosten te sparen. Risico is dat het pleisterwerk iets te modern oogt voor de woning die we bouwen. De kosten hebben we nog geen 100% duidelijkheid over, maar bepleisteren is wellicht toch niet zo voordelig.

De gevelplanken van Eternit moeten eigenlijk betrekkelijk goed door onszelf geplaatst kunnen worden, zijn duurzaam, en het project wat we afgelopen weekend in Rosmalen bezocht hebben zag er echt heel leuk uit. Het geeft direct een wat rustieker uiterlijk aan de woning. Kosten lijken heel erg mee te vallen.

Ben benieuwd waar we op uit komen. Nu weer snel verder aan andere dingen!