Verdere werfvoorbereidingen

Posted by in Zonder categorie

Nadat een week geleden het perceel bouwrijp gemaakt is, zijn we afgelopen zondag verder gegaan met het voorbereiden van de werf, voor de aanvang van de volgende werken.

Om te zorgen dat tijdens de bouw alle normale voorzieningen aanwezig zijn moet er een werfkast geplaatst worden, dat is een weerbestendige elektriciteitskast waarin het elektriciteitsbedrijf een meter plaatst, en aansluit op de hoofdleiding, en waar vervolgens op stopcontacten aan de buitenzijde apparatuur aangesloten kan worden.

De werfkast hadden we onlangs al tweedehands op de kop getikt, en moest enkel nog voorzien worden van nieuwe sloten en een stevige sokkel, zodat de kast stevig boven de grond staat.

Verder verlangt waterleidingbedrijf PIDPA dat er voor een tijdelijke wateraansluiting aan de rand van het perceel een vorstvrije kist van tenminste 1 bij 1  bij 1 meter wordt geplaatst, waarin zij de watermeter en tijdelijke aansluiting kunnen plaatsen.

Na beiden overdacht te hebben, hebben we voor het weekend een aanhanger vol hout gehaald, en ben ik zaterdag begonnen met de kist in elkaar schroeven van OSB-platen. Deze had ik gelukkig op maat laten zagen, en een uurtje later stond er een prachtige kist van 1.4 bij 1.4 bij 1.4 meter op de aanhanger.

kist PIDPA

 

Zondagochtend dus met kist en al naar de bouwgrond gereden, en wonder boven wonder was het gat meer dan ruim genoeg uitgegraven door de grondwerker.

De kist zat er dan ook zo in, maar wilden we van binnen nog afwerken met wat isolatie. Het in en uit de kist komen was nog niet zo evident, maar met wat vindingrijkheid is dat ook gelukt, en nadat de deksel met scharnieren en slot bevestigd was, was dat punt alvast van ons lijstje.

Gelijktijdig moest er ook nog een sokkel voor de werfkast in elkaar geschroefd worden. Ook dit bleek geen probleem, 4 houten balken volstonden, en na 2 flinke gaten in de grond geboord te hebben stond de kast al snel keurig overeind.

image1 (3)

Voor de aarding van de elektriciteit wordt onder ons huis straks een lange aardingslus voorzien, maar voor de werfkast hebben we uiteraard ook aarding nodig. We waren voorbereid, dus hadden enige tijd van tevoren op internet al tegen de beste prijs 3 aardingspennen van 150 cm besteld, en deze moesten nu de grond in geklopt worden, om in totaal een meter of 4 diep te komen. Na 2,5 uur handmatig kloppen zat de pen er eindelijk in. Ben blij dat we tussendoor nog even rustig zijn gaan lunchen, wat dat hameren wordt je echt helemaal gestoord van 🙂 . Of de aarding goed genoeg is of niet blijkt pas bij het meten, dus dat is nog wel even spannend. Voor zover wij begrepen hadden is de bedoeling dat de aardingsweerstand lager moet zijn dan 30 Ohm. Maar eens afwachten dus.

Alles aangesloten in de werfkast, nieuwe sloten er op, en weer een klusje klaar.

Inmiddels was het al 16:00uur, en de bedoeling was eigenlijk om ook nog de hoeken van het huis uit te zetten met jalonstokken. Die zijn rood-wit gestreepte stokken met een punt, die gebruikt worden om de hoeken van een gebouw aan te geven op een bouwplaats. Hier omheen zetten we dan op een later moment een bouwraam, bestaande uit piketten en planken, waarop we de muren aftekenen.

Het begon natuurlijk al wat te schemeren, en toen we tegen vijf uur de hoeken hadden staan, maar nog niet in exacte rechte hoeken vonden we het wel weer welletjes, en hebben we besloten komend weekend weer verder te gaan.

Omdat er donderdag gekeurd zou worden, en ik niet erg zeker was van de aarding, kwam vriend Daniël woensdagmiddag, in de stortregen en hagel met een aardingsmeter mij uit de brand helpen.

Teleurstellend genoeg was de waarde zelf na nog verder de grond intikken van de pen niet beter te krijgen dan 45 Ohm, nog ruim te veel. Dus maar bellen om de keuring uit te stellen, en een aardingspen extra erbij slaan. Of toch niet? Na een telefoontje met de keurder bleek 80 Ohm te volstaan voor onze werfkast! Dus, de keuring kon gewoon doorgang vinden, en is vandaag succesvol uitgevoerd. Volgende week donderdag kan de stroom dus gewoon aangesloten worden!

Terwijl ik met de keurder bezig was is de gemeente nog geweest om de bouwlijn te controleren, en gaf aan dat we vooral zo door moesten doen, dus ook dat ziet er goed uit.

Volgens de keurder was terwijl hij stond te wachten PIDPA ook al geweest om de voorbereidingen te controleren, maar omdat die niet op afspraak werken hebben ze niet echt in de kist kunnen kijken, die zit immers op slot.

Tot slot was de architect ook nog op werfbezoek, om de voorbereidingen te zien, en ons het veiligheidsdossier toe te lichten. Weeral een map vol formaliteiten, maar wel belangrijk natuurlijk!

Deze week hebben we ook een principe overeenkomst gesloten met een transporteur voor het houtskelet pakket van Schotland naar België. Voorwaarden en prijs zien er eigenlijk goed uit, waarmee een belangrijk deel van de logistieke kopzorgen nu weggenomen lijken.

Veel gebeurd dus weer in een paar dagen, komend weekend weer verder!