Wat gaan we bouwen?

Posted by in huis

Ja, dus zo ben je eigenaar van een flink stuk grond, maar wat ga je dan bouwen?

Die vraag stelden wij onszelf natuurlijk ook, en zo was de zoektocht begonnen. Na prima ervaringen met ons huidige appartement hebben we eerst eens gekeken wat de mogelijkheden waren met dezelfde aannemer, Ressimmo,  te bouwen. Eigenlijk hebben we dit idee vrijwel direct moeten laten varen. Dit zou voor ons veel te veel gaan kosten. Zij bouwen eigenlijk met name volgens het sleutel-op-de-deur-concept, en doen dit buitengewoon hoogwaardig! Maar gezien ons budget moesten wij een methode vinden om veel meer zelf te doen, zonder dat we gehinderd worden door enige kennis of ervaring.

Dan zet een mens tot nadenken. Mensen bouwen al sinds mensenheugenis zelf woningen. In eenvoudige omstandigheden bouwen mensen van materialen die eenvoudig te bewerken zijn, licht zijn. Zo kwamen we dus op hout. Zou zo’n Scandinavisch huis niet iets zijn? Dat komt veelal als bouwpakketten, een beetje zoals IKEA. Dat moet ons wel lukken 🙂

Toch blijkt het niet zo eenvoudig voor ons budget bouwpakketten te vinden die dan ook nog voldoen aan isolatienormen die momenteel gelden. Ze zijn er waarschijnlijk voldoende, maar wij doen de research primair op internet, en als men daar geen prijzen publiceert of niet reageert op prijsaanvragen, dan houdt het voor ons op.

De stap van dit concept naar houtskeletbouw, en dan met name naar houtskeletbouw met SIP panelen (daarover verderop iets meer) is dan eigenlijk niet zo groot.

Tijdens onze zoektocht stuitten we op Scotframe, een Schotse fabrikant van volledig geïsoleerde panelen voor houtskeletbouw. Deze techniek noemen zij ‘Val-U-Therm‘ en produceren zijn samen met een andere houtskeletbouw-fabrikant in Schotland, en leveren daarmee huizen en appartementen door heel het Verenigd Koninkrijk.

Scotframe levert volledige bouwpakketten met de panelen, voorzien van ramen, deuren, binnendeuren, trap, etc., tot en met de roedes, legplanken en spiegels voor de ingebouwde kasten aan toe. Dit doen zij in verschillende geïsoleerde varianten, variërend van goed geïsoleerd tot voldoende voor een passief-woning.

Ze hebben een grote variatie een basiswoningen waaruit gekozen kan worden, en een transparante prijsstelling.

Dat, gecombineerd met het Schotse ontwerp van de woningen sprak ons eigenlijk wel aan. De Scotfram bouwmethode maakt dat de ruwbouw in een dag of 5 wind- en waterdicht gezet kan worden, waarna de afwerking kan beginnen. Doordat er gewerkt wordt met hout, is de ruwbouw ook voor onervaren mensen als wij goed te bewerken. Doordat men vaak met doe-het-zelfers werkt bij Scotframe zijn ze ook duidelijk gewend aan het soort vragen dat bij ons opkomt, en is hun product ook afgestemd daarop.

Na wat verschillende modellen bekeken te hebben, en verder uitgetekend te hebben, hebben we uiteindelijk onze voorlopige keuze laten vallen op een van de kleinere woningen, waarvan we denken dat we deze met wat aanpassingen en toevoeging van een volledige onderkeldering wel passend kunnen laten zijn bij onze wensen.

Hawthorn-lrg (1)

 

Het gaat ons dus om het bovenstaande model, maar dan wel zonder de garage 🙂 en met een andere afwerking aan de buitenkant. Daar kunnen we uiteraard volledig vrij in kiezen.

Volgende week gaan we naar Schotland om inspiratie op te doen, kennis te maken met de mensen van Scotframe, en zowel hun fabriek als een project in opbouw te bezoeken.

Verder gaan we dan ook direct samen met hen tekenen en rekenen, om te zien of onze plannen realiseerbaar zijn, en passen binnen ons budget. Spannend!